Osteopathie is een manuele geneeswijze voor volwassenen, kinderen en baby's.

Een osteopaat gaat uit van een holistische visie en beschouwt het lichaam zodoende als een eenheid.

Binnen deze eenheid kan men drie verschillende systemen onderscheiden, waarvan het functioneren onderling afhankelijk is en in evenwicht moet zijn.

 

Deze drie systemen zijn:

Het pariëtale systeem:                      dit is het bewegingsapparaat, met de gewrichten, spieren, kapsels en pezen.

Het viscerale systeem:                      dit zijn alle organen, omgeven door vliezen (fascia), die op hun beurt weer verbonden zijn                                                                          met andere structuren in het lichaam.

Het cranio-sacrale systeem:              dit is de schedel, de wervelkolom, het heiligbeen met de hersenvliezen en het ruggenmergvlies.

 

De osteopaat onderzoekt de kwaliteit en bewegingsmogelijkheid van al deze systemen en zoekt naar relaties met uw klacht. Met beweeglijkheid wordt niet alleen bedoeld het voortbewegen van de mens, maar ook de beweging van alle weefsels, spieren en botten ten opzichte van elkaar. Dit geldt ook voor de inwendige organen (peristaltiek, ademhaling, orgaanbewegingen onder invloed van ademhaling) en voor de lichaamsvloeistoffen (bloed, lymfe, hersenvocht).

Het lichaam blijft gezond zolang weefsels soepel, elastisch en beweeglijk zijn en de vloeistofstroom rondom de weefselcellen intact blijft. De kwaliteit van het weefsel wordt immers bepaald door een goede drainage/circulatie, die onder andere de aanvoer van voedingsstoffen en de afvoer van afvalstoffen waarborgt. Bewegingsverlies kan veroorzaakt worden door een ongeval, ziekte, operatie, stress of slechte voeding- en leefgewoonten. Door de gevonden bewegingsbeperkingen te behandelen en het evenwicht tussen de verschillende systemen te verbeteren, geeft een osteopaat het lichaam weer de mogelijkheid zichzelf te herstellen. De osteopathie maakt hierbij gebruik van een uitgebreide kennis van anatomie, fysiologie en pathologie.